4 Temmuz 2016 Pazartesi

Afşin Kaymakamı Cemil AYTİMUR - Eitimci, Araştırmacı - Yazar: Sıddık DEMİR

Afşin Kaymakamı Cemil AYTİMUR
Sıddık DEMİR
Seksenlik bir delikanlı, lise tahsilini Maraş’ta yapmış. Sene 1952, o yıllarda Afşin ilçe olalı yedi yıl olmuş. Lise mektebini bırak, orta mektep bile yok imiş. Yani var olsa da eğitim öğretim açısından yok sayılırmış. Babası Trabzon Vakfıkebir ilçesi Kaymakamı iken Afşin Kaymakamlığına atanmış. Lise tahsili için Maraş, ta kalmasının nedeni bu imiş. Elbistanlı politikacı Ülkü SÖYLEMEZOĞLU ile aynı evde aynı sırada bulunmuş. Adı Yaşar, orman yüksek mühendisi.
            Afşin Kaymakamlığına atanan babası Mehmet Cemil AYTİMUR yaklaşık iki yıl bu görevi yürütmüş. Altı dil bilen biri olarak Arapça ’ya da son derece hâkimmiş. Samimi bir Müslüman olup Kur’an-ı Kerim’deki ayetleri tefsir etmede mahirmiş. Okumak istediği zaman gelişi güzel açıp yorumlarmış. Böyle bir atmosferde yine bu kutsal kitabı açınca karşısına Ashab-ı Kehf i anlatan sure çıkmış. Bu surede işlenen mağara arkadaşlarının serüvenini çocuklarının da dikkatini çekecek şekilde tefsir etmiş. Sonunda kitabı kapatırken sesli olarak;
            “Allah’ım, bu insanların, bu iman erlerinin hikâyelerinin geçtiği Efsus(Afşin) ve Tarsus’u görmemi nasip et. Hatta bu mekânın hangisinde yaşamışlarsa tayinimi oraya çıkar da uzun bir dönem o havayı teneffüs edeyim.” duasını yaptığına çocukları şahit olmuş. Ve Rabbani bir cilve gereği kısa bir süre sonra Afşin kaymakamlığına atanarak duası kabul olmuş. Henüz yeni ilçe olmuş bu beldede iki yıla yakın hizmeti olmuş.  O manevi havayı özünde yaşamış mıdır bilinmez velakin ailecek haftada bir defa o yiğitlerin sır olduğu mekân ziyaret edilerek evladı ayanının bilgilenmesine yönelik hassasiyeti görülmüş. Kaymakam Cemil AYTİMUR’un babası Hacı Hurşit AYTİMUR’dur. Milli mücadelede Erzurum Valisidir. Enteresandır; döneminde padişah Vahdeddin adına İngiliz ajanlarının göndermiş olduğu Mustafa Kemal hakkındaki tutuklama kararını uygulamayan Validir. Bu karardan Padişahın dahi haberinin olmamasını düşünerek Mustafa Kemal’e her türlü yardımı esirgemez. Erzurum kongresinde muvaffak olmasına katkı sağlar. Rize- Pazar nüfusuna kayıtlı Oğuz Türklerinden olması, Türklüğün mukadderatına bağlı olmanın gereği kanının hükmü icrasını bu şekilde koymayı şeref addeder. Bu sebeple Mustafa Kemal’le çok yakınlaşır. Vali Hacı Hurşit’in güçlü bir çevresinin olması belki de kendi geleceğini siyasi olarak etkileyecektir. Nitekim mücadelenin bitimine müteakip Vali Bey İstanbul’a çağırılır. O dönem en sağlıklı yolculuk trenle yapılanı olduğu için bu vasıta ile İstanbul’a varılmak istenir.
            Eskişehir’de mola esnasında Vali Bey yorgunluk atmak için hamama varır, bir daha çıkamaz. Vali bey ölmüştür. Yıllar sonra torunu Yaşar AYTİMUR’un bulunduğu bir ortamda, o zaman, o hamamda tellaklık yapan bir zat dedesinin sistem tarafından öldürüldüğüne şehadet eder. Torun Yaşar, Kaymakam babası Cemil AYTİMUR ile Vali dedesinin döneminin kritiğini bu bilgiler ışığında yaparlar. Netice itibariyle valiliği bırakıp siyasete atılacağı düşüncesini yakın çevresiyle paylaşan Hacı Hurşit güçlü biridir. Gazeteci Hasan PULUR’un o döneme ait yorumlarına göre ve tellağın ısrarla beyanı Vali Beyi İstanbul’a çağıran irade son istasyon olarak Eskişehir’i uygun bulmuştur. Buda tarihten bir kesit. İçinde yeşil Afşin’imizin ‘İman Erlerinin’ bulunduğu kesit. Kayıt düşülür.
            Not: Torun Yaşar Aytimur halen Ankara –Mamak ilçesi Hâkimler köyü olarak bilinen mekânda yaşamaktadır. Haziran 2016.

1 yorum:

  1. Çok sevdiğimiz, saygı duyduğumuz, engin bilgisinden ve kültüründen azıcıkta olsa faydalanabilme imkanı bulduğumuz, köylümüz, eniştemiz, öz teyzemizin kocası, Yaşar AYTİMUR bu sabaha karşı (21.02.2018) Hak'kın rahmetine kavuşmuştur...
    Hepimizinde başı sağolsun, Allah mekanını cennet eylesin....

    YanıtlaSil